Havnefoged: ”Vores elforbrug faldt 40 pct. med betalingsstrøm”

Skive Søsportshavn har gode erfaringer med TALLYWEB. Havnen udvider i 2021, så flere lystbåde og muligvis også campere kan nyde godt af selvbetjening.

Solen slår gnister i havnebassinet denne tirsdag. Klokken er ni om morgenen. På moler og lystbåde er sejlere i gang med forårsklargøring.

På bænkene nedenfor havnekontoret har Niels Peter Olesen for en kort stund slået sig ned med en kop kaffe. Herfra kan han skue ud over en succeshistorie, som har vokseværk.

”Her går det godt! Alle 275 pladser er lejet ud. Vi har en lille venteliste, og er i gang med at udvide lystbådehavnen med 15-20 nye pladser på den yderste mole. Her kan større fartøjer op til 15 meter i fremtiden lægge til kaj,” fortæller Niels Peter Olesen, havnefoged i Skive Søsportshavn.

Udvidelsen af lystbådehavnen betyder også, at der er lagt en bestilling på yderligere ni standere hos Tallykey i Struer: Fem standere til den nye bådebro – og fire til den populære camperplads i den nordlige ende af havnen, hvis de kommunale tilladelser falder på plads. På denne solbeskinnede hverdag i april holder syv autocampere parkeret med panoramaudsigt til Limfjorden.

Nul indbrud som sidegevinst
I Skive Søsportshavn er standere med el og vand opgraderet til onlinesystemet TALLYWEB. Det digitale system betyder, at sejlere og campere kan tjekke ind ved ankomst til havnen og betale for overnatning, services og forbrug fra mobiltelefonen. Selvbetjeningen gør, at Niels Peter Olesen kan bruge sin tid og sine kræfter på andre dele af den daglige drift.

”Systemet fungerer rigtig godt. Når jeg møder ind om morgenen, tjekker jeg på min skærm, hvilke fartøjer, der er kommet i havn det seneste døgn. Så går jeg min runde og byder de nye besætninger velkommen. Det er en stor lettelse af være fri for manuel betjening, dankortautomat og kvitteringer. Især for en som mig, der ikke har faste kontortider”.

For Skive Søsportshavn har den digitale betalingsløsning sågar haft en uventet, men meget velkommen, sidegevinst:

“Vi har ikke haft indbrud, siden vi fik TALLYWEB – for vi har ikke længere kontante penge liggende i havnekontoret”.

Mere miljøvenlige end før
Også klimaet har ifølge havnefogeden nydt gavn af digitaliseringen:

”Da vi fik TALLYWEB med betalingsstrøm i 2018, faldt havnens samlede elforbrug med 40 pct. I begyndelsen var der lidt modstand blandt fastliggerne mod betalingsstrøm, men i dag er alle rigtig glade for systemet. Folk kan tænde og slukke via mobilen, holde regnskab med el og vand, og nøjes med at betale for deres faktiske forbrug. Før i tiden var der nok en tendens til at lade affugtere og den slags grej køre i døgndrift – nu tænker vi alle sammen lidt mere over, hvor meget vand og el vi bruger. På samme måde som vi gør derhjemme i privaten,” fortæller Niels Peter Olesen.

I Skive Søsportshavn har de solide standere fra fabrikken i Struer alt i alt betydet god økonomi og bedre overblik: Havnen kan sætte prisen på el og vand, så forretningen løber rundt. Og vedligeholdelsen af systemet er minimal:

”Da vi gik digitalt i 2018, afmonterede vi de gamle standere og sendte dem til Tallykey i Struer. Her fik vi dem ombygget og opgraderet. Derefter blev de gamle standere i den nye udgave sat op igen. At de er bygget i aluminium, gør vedligeholdelsen meget overkommelig…
ja, der er stort set intet vedligehold. De kører bare,” fortæller havnefogeden i Skive Søsportshavn.

Skive Søsportshavn fik oprindeligt sine forsyningsstandere i 2007. Med opgraderingen kører de nu på 14. år.

Det er blevet tid til morgenrunden.

Nedenfor havnekontoret er der gang i et vedligeholdelsesarbejde. Ude på en af broerne veksler Niels Peter Olesen et par ord med skipperen på en lystbåd, der lægger fra kaj og står ud i Limfjorden, som denne aprildag viser sig fra sin mildeste side.

En af de morgener, hvor havnefoged må være et drømmejob for de fleste.

 

***
I Skive og resten af verden
TALLYWEB er i drift i Skive Søsportshavn og på 121 andre lokationer verden over. Fra Norge i nord til New Zealand på den anden side af kloden. Senest er Sydkorea kommet til som nyt marked for det digitale betalingssystem fra Struer.

Salget er i første kvartal af 2021 steget med 32 pct. sammenlignet med året før.

TALLYWEB er i drift i alle typer af havne – fra små marinaer i den svenske skærgård til travle erhvervshavne som Skagen Havn og Hanstholm Havn.
Største lokation er i Spanien ved Club Nautico Marina International Torrevieja i Alicante med 311 forsyningsstandere med TALLYWEB.

Hvis forventningerne holder stik, kommer yderligere 35-50 nye lokationer med TALLYWEB som betalingssystem til i løbet af det kommende år.

***

Book møde

Med Morten Jørgensen

T: 2570 1077
E: msj@tallykey.dk